Fusie Krijgsman en Arntz: een jaar later
De organisaties werken nu alweer meer dan een jaar samen onder de vlag van Arntz | van Helden. Hoe ervaart voormalig eigenaar Sjoerd Krijgsman de samenwerking?
Arntz | van Helden contact
“De meeste kleine bureaus hebben het zwaar. Er wordt de laatste jaren namelijk meer en meer getenderd,” aldus Sjoerd Krijgsman. “Ook Krijgsman kreeg amper een voet tussen de deur, gewoon omdat we geen multidisciplinair bureau zijn. Daardoor ging het aantal dossiers hard achteruit. Om onze medewerkers een zekerdere toekomst te bieden hebben we besloten deze stap te nemen en ik zie nu al dat we de juiste keuze hebben gemaakt. We zijn richting het personeel altijd open geweest over cijfers en de gang van zaken, dus zij wisten hoe we ervoor stonden. Best spannend vond een aantal van hen. En nu zijn ze blij.”
De overname biedt de mensen een stukje zekerheid, terwijl er qua werk eigenlijk niet zo gek veel verschil is. “We zijn nu alleen met meer experts, werken met andere systemen en andere interne procedures. Maar qua werkwijze gaan we gewoon op de oude voet verder. Die was goed, dus daar veranderen we niets aan. De mensen hebben hun eigen werkzaamheden gehouden. Ook daarin is niets veranderd.”
Werkmaterieel Preventie Programma
“Wat wij doen, schades in de marine sector en transport, sluit nauw aan bij wat Arntz | van Helden doet. Wij vullen de activiteiten van Arntz aan met het Werkmaterieel Preventie Programma (WPP) en onderzoek als gerechtelijk deskundige op het gebied van werktuigbouw, de Arbeidsomstandighedenwet en CE-Machinerichtlijn. Het WPP is een speciaal preventieprogramma, toegespitst op land- en werkmaterieel. We hebben WPP ontwikkeld voor verzekeraars om de risico’s bij te verzekeren bedrijven in kaart te brengen. Inmiddels maakt een groeiend aantal verzekeraars er gebruik van.
Arntz daarentegen kan, als dochter van Van Ameyde, nog veel meer specialismen aanbieden. Samen hebben we dus een mooi, compleet aanbod richting onze klanten. Die zijn overigens stuk voor stuk positief over de overname. Men ziet dat de werkwijze gelijk is gebleven. Dat het product gelijk is gebleven. Er staat alleen een ander logo boven en we hanteren een ander factuuradres.”
Voldoende capaciteit
“Voor de klanten van Arntz is de overname ook een goede zet geweest. De overname betekent een stukje versterking binnen de markt. Beide bureaus hoeven nu namelijk geen ‘nee’ meer te verkopen. Daar was ik zelf overigens al slecht in en altijd ‘ja’ verkopen heeft consequenties voor de werkdruk. Eén keer ‘nee’ verkopen heeft daarentegen ook consequenties. Gelukkig hebben we nu voldoende capaciteit om alle opdrachten te accepteren, of ze nu via ons of via Arntz binnenkomen.
Inmiddels zijn we een jaar verder en goed op elkaar ingespeeld. We zijn helemaal geïntegreerd in hetzelfde pand en hanteren dezelfde werkwijze en procedures. Het enige wat echt veranderd is, dat is de directie. Voor mij is er dus wel het een en ander veranderd. Spannend wel, maar ik heb gelukkig een vrije rol gekregen binnen Arntz. Ik voel me hier thuis. Onze mensen voelen zich hier thuis. We vullen elkaar mooi aan qua kennis. Kortom, een win-win situatie voor iedereen.”

Men ziet dat de werkwijze gelijk is gebleven. Dat het product gelijk is gebleven. Er staat alleen een ander logo boven en we hanteren een ander factuuradres.