Onze Updates

Campingbrand in Italië

Aleida Pitzalis

Secretaresse

Arnold van Noort, Register-Expert met als specialisme Landmaterieel, zit ruim 30 jaar in het vak, waarvan inmiddels al 17 jaar bij Arntz | van Helden. Toen op 4 juli op de camping vlakbij Venetië brand ontstond werd Arntz | van Helden benaderd. En laten caravans nu rollend materieel zijn, wat verzekerd is onder de landmaterieel polis. Arnold kreeg dan ook opdracht alles uit zijn handen te laten vallen en zo snel mogelijk naar Italië af te reizen.

Waar ter wereld we ook zijn, we vertrekken direct na een melding om zo snel mogelijk ter plaatse onderzoek te kunnen doen,” vertelt Arnold. “We kijken naar de indicatoren. Spreken getuigen. Want we moeten klaarheid krijgen in wat daar is gebeurd. En dat gaat het best als je snel ter plaatse bent en snel getuigen spreekt. Hoe meer mensen met anderen gepraat hebben, des te meer ze gaan verzinnen. Je moet het verhaal zo zuiver mogelijk hebben. Daarom is snelheid geboden.”

Arnold zat dan ook op het eerstvolgende vliegtuig naar Venetië. De verzekerde had op de camping luxe caravans in de verhuur, waarvan een gedeelte in rook was opgegaan.
“Ik ben zonder verdere voorbereiding die kant op gegaan. Heb ter plekke een auto gehuurd. Een slaapplek had ik nog niet geregeld. Dat is van later zorg. Het belangrijkste is dat ik er snel kwam en dat ik met getuigen kon spreken en onderzoek kon doen.
Er waren in totaal 65 caravans compleet verbrand, waarvan een gedeelte van onze verzekerde. De brand was om zes uur in de ochtend ontstaan en toen ik aankwam stond alles nog te roken.”

Onderzoek doen

“De brandweer had met een graafmachine caravans opengetrokken om te blussen, waardoor het lastig was om onderzoek te doen. De brandoorzaak was in alle redelijkheid niet te achterhalen op basis van de feiten die ik aantrof. Dus, wat ga je dan doen? Dan onderzoek je wie die gezinnen zijn die de caravans van verzekerde gehuurd hebben. Gezinnen die gelukkig geen persoonlijk letsel hebben opgelopen, maar die wel een groot deel van hun spullen kwijt zijn. Het was ook zo snel gegaan. Veel mensen zijn in alle haast, zelfs zonder borg, naar huis vertrokken. Maar niet iedereen. Sommigen zijn gebleven en probeerden toch nog iets van hun vakantie te maken. Iets waar ik overigens wel bewondering voor heb. Al die mensen heb ik gelukkig kunnen spreken. En ja, natuurlijk kost dat tijd, want iedereen heeft een verhaal.”

Tegenstrijdige getuigenverklaringen

“Ik heb van 18.00 tot 24.00 uur met getuigen gesproken om te achterhalen wat er is gebeurd. De eerste verklaringen waren tegenstrijdig. Volgens de één zouden er gasflessen ontploft zijn. De ander had het over buurjongens die met een barbecue zouden hebben gespeeld. Volgens een derde zou insectenverdelger een mogelijke oorzaak kunnen zijn.
Nadat je iedereen gehoord hebt, de brandweer en de politie hebt gesproken, moet je alle getuigenverklaringen in lijn brengen om een conclusie te kunnen trekken. Als laatste heb ik de omvang van de schade vastgesteld.”

Brand op veranda

“Wat ik heb kunnen achterhalen is dat de brand op een veranda van een van de caravans is ontstaan. Hoe? Dat is helaas niet duidelijk. Op die bewuste veranda was geen gasfles aanwezig. Verder zat er niets wat heet kon worden. Het zou kunnen dat jongens met een barbecue hebben gespeeld of dat men iets heeft laten branden op de veranda, zoals een kaars of een insectenverdrijver, maar daar heb ik geen bewijs voor kunnen vinden.

Wel weten we met zekerheid waar de brand is ontstaan en dat het geen gebrek is geweest van de caravan. Maar hoe de brand uiteindelijk echt is ontstaan, dat blijft onduidelijk. Voor veel mensen betekende de brand een abrupt einde van hun vakantie, maar er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Daar ben ik wel erg blij om.”

“Waar ter wereld we ook zijn, we vertrekken direct na een melding om zo snel mogelijk ter plaatse onderzoek te kunnen doen,

Arnold van Noort